Training UXD en marketing
 

 

De roep tot actie: Call to Action

Binnen een interactief product draait alles om het vasthouden van de aandacht van bezoekers. Het product moet uitnodigen tot actie van de gebruiker. Doe je dit niet dan is de kans groot dat bezoekers worden afgeleid en vervolgens wegklikken. Bezoekers zijn afgeleid, openen hun e-mail, gaan naar YouTube of bezoeken een prijsvergelijker zoals Beslist.nl om de prijs van jouw producten te vergelijken.

Een call to action (CTA) is een knop of link die de gebruikers aanzet tot een actie. Met een call to action geeft je aan wat iemand kan DOEN. Je kunt oproepen om naar een andere pagina te gaan kijken op je website, een product te kopen of om te reageren op een blog.

Een goede call to action leidt een gebruiker door een interactief product. Het zijn de wegwijzers van het product

Door goed gebruik te maken van call to action kun je de conversieratio van een webshop flink verhogen.

Een conversieratio is het percentage van bezoekers dat uiteindelijk tot een bepaalde actie overgaat (aankoop, offerte- of informatieaanvraag etc.). Indien een website 100 bezoekers heeft waarvan 10 bezoekers een aankoop doen dan is de conversieratio 10%. Een goede conversie kan alleen behaald worden wanneer de gebruiker de site als prettig ervaart en er een goede call to action is toegepast.

 

Een goede call to action bereik je door te letten op:

 

 

 

De vorm

De call-to-action heeft in de regel de vorm van een button. Dze geeft betere resultaten dan tekstlinks of banners.

Soms is de call to action button in de vorm van een foto.

 

 

 

De kleur

Over de kleur van de CTA button zijn de meningen enigszins verdeeld. Over het algemeen zeggen de experts dat oranje de beste kleur is voor de call-to-action button.

Rood staat voor dood en verderf en groen zet niet aan tot actie. Bij een oranje stoplicht trap je het gas vaak net wat harder in, het zet aan tot actie.

Aan de andere kant: als de website oranje als basiskleur heeft, dan is het weer niet verstandig deze kleur ook voor je belangrijkste actiebutton te gebruiken.

Het mooiste is als de call-to-action button een unieke kleur heeft, die verder niet op de website wordt toegepast. En vooral niet onderdeel is van de huisstijl. Hieronder volgt een call-to-action kleurenschema.


Tabel: Call-to-action kleurenschema, bron: karelgeenen.nl

De locatie

Ook de plaatsing van de call to action is belangrijk. De belangrijkste call-to action kun je het beste in of nabij de rechter bovenhoek van elke pagina plaatsen. Dit is de plek waar mensen meestal als eerste kijken. Andere goede plekken voor aanvullende call-to actions zijn onder meer onderaan een pagina, in de rechter zijbalk of zelfs binnen een (blog)artikel. Let er wel op dat je de ‘flow’ van het stuk niet onderbreekt.

Verder is het wijs de point-of-action (POA) rechts naast een productfoto of ‘heroshot’ te plaatsen. Foto’s trekken in de regel de aandacht. Tenslotte blijkt het verstandig om in de directe omgeving van de CTA geruststellende informatie te communiceren over bijvoorbeeld veiligheid, retouren en privacy.

De tekst

Wat plaats je dan in de button? In ieder geval niet: ‘klik hier’. Gras is groen, en zo weet men ook dat je op een button moet klikken. Wees zo precies mogelijk. Wat is het voordeel van klikken? Wat staat me te wachten? Gebruik een werkwoord om de actie te stimuleren. De beste buttons hebben een werkwoord en geven het gevoel van urgentie. Denk aan: bel nu, koop vandaag, registreer nu, neem nu contact op, koop nu – actie loopt tot 23 december.

 

Dus:
< Klik hier >:                       dramatisch slecht
< Contact >:                         iets beter
< Neem nu contact op >:  helemaal goed

 

Lees deze tips voor meer tips voor het schrijven van een goede call to action tekst.

 

Wat ziet een bezoeker?

Een bezoeker bekijkt een pagina nooit rustig en lees al helemaal niet. Hij scant met zijn ogen snel over een scherm heen.

Uit eye tracking-onderzoek blijkt:

Oefening 1

De wandelclub De noorderkempen verkoopt een aantal artikelen om de kas wat aan te vullen. De pagina Clubwinkel van de site waarop deze artikelen worden aangeboden mist een goede call to action.

Ontwerp een clubwinkel met een duidelijke call to acion.

 

(naar boven)


 

AIDAS

Om iets goed te "verkopen" op een website, kun je gebruik maken van het AIDAS-model.
AIDAS staat voor:

AIDAS is een model dat vaak gebruikt wordt voor reclame-uitingen.  Je kunt het gebruiken bij het ontwerp van een pagina.

 

I (Interest)

Belangstelling of interesse (Engels: Interest) is de tweede stap in het model. Het doel is de consument te wijzen op de positieve aspecten van het product of merk. De consument moet geïnteresseerd raken. Een mogelijkheid hiertoe is het doen van een belofte (kwaliteitsgarantie) of een aantrekkelijk aanbod.

D (Desire)

Verlangen of voorkeur is de derde stap (Engels: Desire). In deze stap wordt de interesse omgezet in een verlangen of voorkeur voor het product. Vaak zal de reclame-uiting erop gericht zijn de consument te overtuigen dat het product of merk waardevol is.

A (Action)

Actie (Engels: Action) is de vierde stap van het AIDA-model. Het is de call to action. Het doel is de consument te bewegen het product te kopen of verder op de site te kijken. De consument moet de gelegenheid hebben om actie te ondernemen om het product te bemachtigen.

S (satisfaction)

Het AIDA-model is in de loop der tijd uitgebreid en veranderd. Een recente uitbreiding betreft de S van satisfaction, ofwel tevredenheid. De veronderstelling hierbij is dat om tot een vervolgaankoop over te gaan, de consument ook tevreden moet zijn met zijn voorafgaande aankoop.

 

Oefening 2

De wandelclub De noorderkempen is op zoek naar nieuwe leden en wil daarom een banner plaatsen op de site www.wandelzoekpagina.nl. Ontwerp voor de wandelclub een banner die voldoet aan het AIDAs- model. (digitaal uitwerken)

 

(naar boven)


Hooked

Waarom is facebook zo succesvol? Waarom geven mensen veel geld uit aan het voeden van virtuele koeien of het zaaien van virtuele wortels?

Automatisch ga je naar Google wanneer je iets wilt zoeken, Je gaat naar marktplaats of bol.com wanneer je iets wilt kopen.

Het is eigenlijk iets dat iedereen die een product of dienst verkoopt graag zou willen, dat mensen het uit gewoonte kopen en blijven kopen. Maar hoe zorg je daar voor? Hoe maak je mensen ‘verslaafd aan een product’?

In het boek ‘Hooked: How to Build Habit-Forming Products’ introduceert Nir Eyal zijn ‘Hook Model’ .

Op basis van zijn jarenlange ervaring in het bedrijfsleven presenteert Nir Eyal een ontwerpmodel voor ontwikkelaars, dat ingaat op gewoontevorming bij mensen. Het doel is er voor te zorgen dat het product (of dienst) een vast onderdeel wordt van het dagelijks leven van de gebruikers. Een onderdeel waar ze aan verslingerd raken en blijven.

Het Hooked model bestaat uit een aantal ontwerpfasen:

 

Oefeningen 3

  1. Bekijk de video met uitleg over het Hooked-model.
  2. Aan welke apps of sites ben jij "verslaafd" ? Geef van 2 apps aan wat jouw trigger, acties, beloningen en investeringen zijn. Teken het zoals in het Hook-canvas.
  3. Kun je een voorbeeld bedenken waarin je dit model gebruikt om meer klanten te werven?

 

(naar boven)